Buikmassage/CNT

Chinese buikmassage

De stress, spanningen en negatieve emoties die veel voorkomen in onze moderne maatschappij hebben de neiging om te accumuleren in de buik. De buikholte omvat niet alleen de interne organen maar ook bindweefselstructuren (fascia’s), klieren, lymfevaten, zenuwbanen en bloedvaten en is het grote energiereservoir van ons lichaam.

Dit resulteert in blokkades van de energiecirculatie en spijsverteringsproblemen. Deze blokkades in het abdominale centrum kunnen de functies van onze interne organen aantasten en aanleiding geven tot allerlei klachten. Deze kunnen zich zowel in het abdomen als elders in het lichaam manifesteren. Door het toepassen van specifieke technieken uit de energetische abdominale massage kunnen deze stagnaties opgeheven worden. De vitale organen rond de navel worden ontgift. Ze worden gezuiverd van opgeslagen negatieve energie zodat ze terug gezonder kunnen functioneren. De meeste technieken hebben een klassieke taoïstische oorsprong. Deze holistische massage zal daarom helende effecten hebben op fysisch, mentaal, emotioneel en spiritueel niveau.

Chi Nei Tsang

De technieken van CNT (Chi Nei Tsang) worden al eeuwen gebruikt in Azië.
Mantak Chia werkte het uit tot een systeem dat hij doceerde en dat de mensen ook bij zichzelf kunnen toepassen en hun eigen gezondheid kunnen verbeteren.

Uitgangspunt is dat negatieve emoties, spanningen en stress, die zo kenmerkend zijn voor de huidige tijd, als ook trauma’s uit het verleden worden opgeslagen in de buikregio. De recente kennis over de brain-gut-connection bevestigt dit uitgangspunt.

De basistechnieken centreren zich rond de navel met uitbreiding en worden aangevuld met bekend acupunctuurpunten en nieuwe punten en is een vorm van acupressuur.
Deze nauw verwante methodieken vormen samen met acupunctuur, kruiden etc. een sterke combinatie bij de behandeling van darmproblemen.
Ook bij psychische problemen kunnen ze waardevol zijn bij het brengen van ontspanning; de darmen worden gezien als ons emotionele geheugen.