Cranio-sacraal therapie

Het cranio-sacraal systeem bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg, het dikke vlies dat daar omheen zit (dura mater) en het hersenvocht dat tussen die twee vloeit Dit geheel wordt omgeven door de botten van de schedel (cranium) en de wervelkolom tot onder aan het heiligbeen (sacrum) en binnen dit systeem bevindt zich het zenuwstelsel.

Het ritme van het hersenvocht wordt gecreëerd door een pompsysteem binnen in de hersenen. Het hersenvocht zorgt voor voeding en schoonmaak en verdwijnt weer terug in het bloed. De botten van de schedel zetten uit, vervolgens worden de wervels lichtjes van elkaar geduwd, waarna het sacrum naar onder en naar binnen roteert. Dit cranio-sacraal ritme is overal op het lichaam voelbaar en vergelijkbaar met de beweging van eb en vloed.

Tijdens de behandeling kan een zg. stillpoint optreden waarbij het ritme vrijwel stil ligt. De energie wordt dan onttrokken aan de hersenen en ingezet voor het herstel van het lichaam.

De behandelaar zal de frequentie en de kracht van het ritme op verschillende plaatsen in het lichaam ervaren en bewegingsverstoringen van het bindweefsel, verkrampingen en disbalans binnen het lichaam vaststellen. Door op het ritme mee te gaan en er een lichte druk op uit te oefenen, wordt het lichaam uitgenodigd om te ontspannen en wordt het zelfherstellend vermogen gestimuleerd.
Het doel is om meer ruimte te creëren, zodat de persoon zijn potentieel beter kan benutten.

Problemen waarbij deze technieken hun waarde hebben bewezen zijn o.a.:

  • hoofdpijn
  • nek-, rug- en schouderproblemen
  • chronische vermoeidheid
  • stress, posttraumatische klachten
  • dyslexie, ADHD etc.
  • enzomeer

Ik heb mijn opleiding gehad bij het Instituut van Etiënne Peirsman www.craniosacral.be